Wir wünschen winchen

Eftersom det sjunker fartyg därute så ligger vi still och då är det väl läge för lite underhåll på båten. De gamla winscharna har gjort sitt och det är dags att byta.

Först river man ner inredningen, taklampor, pappershållare, ventiler, lister m.m.


Sen börjar man att skruva på den gamla Winschen. Meter systemet?? Nej självklart är det tum som gäller på en sjuttiotals winsch men som av en händelse har skepparen även tumsystemets insexnycklar....
 

Här är själva anledningen till bytet. Materialet har helt enkelt utmattats och kuggarna har gett med sig av trycket. Bitar av kuggarna har följt med in i själva maskineriet och hamnat emellan så att winschen har låst sig. Det finns metallfragment i fettet. en winsch som låser sig är direkt farlig om det händer under en kritisk manöver och man inte är beredd.....

Bara att byta alltså....



När de sista resterna av den gamla winchen tas bort tvättar skepparen rent med T-sprit så att allt gammalt kläggigt fett och tätningsmassa kommer bort.
I ett kritiskt skede välter T-spriten och gissa vart spriten hamnar....?? Jo självklart på skepparens kokta tår....(se tidigare blogg på http://aki.bloggagratis.se ) Nåväl de är numera vär desinfekterade ;-)


Innanmätet på den nya skönheten på plats sedan de gamla hålen tätats med epoxi. vist är hon fin?


Hä är härligheten i sin fulla prakt. Surrar som en katt åt båda hållen. Men, men den andra winchen krånglar...Det visar sig att skotmataren till selftailingfunktionen är för stor...en felleverans helt enkelt...jag får nöja mig med en ny winsch tills efter semestern.....Nåväl det var i alla fall den trasiga winschen jag bytte först som tur var. Får väl segla för styrbords halsar resten av sommaren då.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0